پادکستر کیست و چطور پادکستر شویم؟
میخوایم درباره پادکستر کیست ؟ و پاچطور پادکستر شویم؟ صحبت کنیم، اما قبل از بگذارید یک داستان را با هم مرور کنیم تا کم کم به موضوع مورد صحبتمان که پادکستر است برسیم. پس بیاید شروع کنیم: اولین پادکستی که شنیدید را به یاد دارید؟ ممکن است یک دوست یا یک بلاگر معروف که قبولش دارید معرفی کرده باشد يا شايدم خودتان آن را کشف کرديد. شايد پادکست موسيقي ، مصاحبه، خلاصه کتاب، فکتهاي علمي يا اصلا يک تمرين براي مهارت ليسنينگ بوده باشد! همیشه اولش با حس کنجکاوي شروع شده، بعد خوشتان مياید و اپیزودهاي بعدي را گوش ميکنید؛ کمکم پادکستهای دیگر را چک میکنید و حالا دیگر در تمام زمینههای مورد علاقهتان حداقل 2 تا پادکست را دنبال میکنید.
بعد از مدتی پادکست جای خودش را در زندگیتان باز میکند؛ پشت فرمون، موقع آشپزی، مطب دکتر، پیادهروی و… بعد از آن به مرحلهای میرسید که میشود به آن گفت؛ غرقگی! آنقدر در شنیدن و تصور غرق میشوید که زمان برایتان متوقف میشود و متوجه مکان هم نیستید. فکر میکنید مرحله بعدی چه چیزی باشد؟ شما آنقدر از شنیدن پادکست لذت میبرید که دوست دارید خودتان خالق این حس خوب برای دیگران باشید و این میشود که سرچ میکنید “پادکستر کیست و چگونه پادکستر شویم؟”
پادکستر کیست؟
به طور کلی، پادکستر تولیدکننده محتوای صوتی است که آن را از طریق بسترهای دیجیتال، با مخاطبان به اشتراک میگذارد. معمولا پادکستر برای بهتر شنیده شدن؛ پادکست خودش را در چند پلتفرم پادکست منتشر میکند تا مخاطبان بیشتری را جذب کند.
آيا اصلا روحيه پادکستر شدن را داريد؟
برای چند لحظه به پادکسترهای مورد علاقه خودتون فکر کنید؛ فرقی هم نداره که چقدر زمینه فعالیتشون متفاوت از هم هست. چه ویژگیهایی بین اونها مشترکه؟ در واقع پادکسترها افرادی هستن که علاقه زیادی به یادگیری و آپدیت بودن دارن و خیلی مایل هستن که این اطلاعات رو با دیگران هم به اشتراک بگذارن.
واقعا مهمه که همزمان این دو ویژگی رو داشته باشن! بعضیها تشنه یادگیری هستن اما خیلی تمایلی به اشتراگگذاری اون اطلاعات ندارن. برعکس، خیلیها هم دوست دارن حتی کوچکترین چیزها رو برای دیگران تعربف کنن اما اونقدرا هم وقتی برای یادگیری و مطالعه در نظر نمیگیرن. پس اونی در این راه موفقه که تمایل به یادگیری و اشتراکگذاری رو با هم داشته باشه.
اگر اين ويژگيها در ارتباط با شما صدق ميکنه؛ مسیر پر پیچ و خمی پيش رو نداريد! بیاید خیالتون رو راحت کنم؛ برای پادکستر شدن، به استودیو و میکروفون حرفهای نیاز ندارید. سادهتر از چیزی که فکرش رو میکنید، میتونید اولین اپیزودهای خودتون رو آماده کنید.
اولین نکتهای که باید بهش توجه داشته باشید اینه که قرار نیست در اولین اپیزود، عالی و بینقص جلوه کنید. یه پیشنهاد! یه سری به پادکست بی پلاس (یکی از محبوبترین پادکستهای ایران) بزنید، اسکرول دان کنید و اپیزودهای اولش رو گوش کنید. حتما متوجه میشید که کیفیت اپیزودهای اول با حالا، زمین تا آسمون فرق داره. پس زیاد برای این موضوع سختگیری نکنید.
چگونه پادکستر شویم؟
دقیقا در این متن من میخوام از شروع پادکستر شدن بگم و پاسخ به سوال چگونه پادکستر شویم؛ نه کل فرآیند. اما بهتره که اول با کل این مسیر آشنا بشید تا بهتر قدمهای اول رو درک کنید. به طور خیلی خلاصه، این مسیری هست که پیش رو دارید:
- انتخاب موضوع پادکست
- انتخاب فرمت یا قالب پادکست
- تهیه تجهیزات ضبط پادکست
- انتخاب هاست پادکست یا میزبانی پادکست
- ضبط اپیزود
- ادیت پادکست
- انتشار در هاست پادکست
- توسعه و گسترش پادکست
راجب هر کدوم از این مراحل، میشه ساعتها نوشت. اما همونطور که گفتم الان میخوایم قدمهای اول رو برداریم و یه مقدار به ذهن مشتاق و پر از رویامون سر و سامون بدیم. علیالحساب تا مرحله انتخاب هاست پادکست رو با هم پیش بریم.
چطور موضوع پادکست را انتخاب کنم؟
موضوعی رو انتخاب کنید که میتونید برای مدت طولانی بهش متعهد باشید. موضوعی رو در نظر بگیرید که از سرچ کردن و کتاب خوندن راجبش خسته نشید و همیشه برای شما جذاب باشه؛ در غیر این صورت محکوم به شکست هستید. برای این که خودتون رو محک بزنید؛ بیاید یه تست بگیرید. کاغذ و قلم رو بردارید و سعی کنید عنوان و موضوع 25 تا از اپیزودهای کانالتون رو بنویسید.
مثلا اگر دوست دارید کانال شما در زمینه روانشناسی کودک باشه، باید اونقدر حضور ذهن داشته باشید که در مدت کوتاهی یه همچین لیستی آماده کنید:
- تاثیر مهاجرت بر تاخیر رشد کلامی کودکان
- بایدها و نبایدها در رفتار با کودک سرکش
- بلوغ جنسی در کوذکان
- کشف دنیا از نگاه کودکان و…
اگر لیست شما از 15 تاپیک هم بیشتر نشد، شاید لازم باشه که به موضوع دیگهای فکر کنید یا اطلاعات خودتون را در همون موضوعی که نتونستید براش 25 تاپیک بنویسید، بالا ببرید.
به این نکته توجه کنید؛ موضوعی که در حال حاضر شما رو هیجانزده میکنه و به وجد میاره، الزاما قرار نیست سال دیگه هم همین جذابیت رو برای شما داشته باشه.
تصور کنید که یک سال از انتشار پادکست شما میگذره و در سوشال مدیا، پیامهايی رو از افرادي که به تازگي با پادکست شما آشنا شدن دريافت ميکنيد. اونها به شدت ابراز خوشحالي و ذوقزدگي ميکنند و حالا احساس شما چيه؟ آيا با وجود اين که موفق بوديد، هنوز هم دلتون ميخواد به توليد محتوا در اون زمينه ادامه بديد يا ديگه داره حوصلهتون رو سر ميبره؟
اگه برای انتخاب موضوع پادکست هنور کمی سردرگمی یا نیاز به سر خط دارید، خیلی خب پس بفرمایید، اینم سر خط: مقاله بهترین موضوع برای پادکست، که کلی موضوعات پادکست رو داخلش میتونید پیدا کنید.
من یک پادکسترم، سبک پادکستم چطور باشد؟
قراره پادکست شما مصاحبه محور باشه يا فقط خودتون هستيد؟ مدت زمان هر اپيزود بايد چقدر باشه؟ هر چند وقت يکبار بايد اپيزود جديد منتشر کنيد؟ همه اينا سوالای مهمیه که پیش از شروع باید جواب روشن و البته امکانپذيري براشون داشته باشيد.
پاسخ تمام اين سوالا هم به پرسونا يا مخاطبين هدف شما بستگي داره. هر چقدر اونها رو بهتر بشناسيد؛ طبيعتا خيلي بهتر ميتونيد پادکست رو مطابق با سليقهشون پیش ببرید. البته اینم اضافه کنم که تا شروع نکنید به اکثر این جوابها نمیرسید؛ اما نیازه که حتما خودتون یک معیار و حدس اولیه داشته باشید.
دیدگاه نویسنده: تو این مرحله پیشنهاد میکنم مقاله چطور پادکست بسازیم رو از دست ندید. حسابی برای شروع کمکتون میکنه. خب حالا بیاید این مقاله به سرانجام برسونیم بعد برید سراغ مقالهای که گفتم.
ابزارهای ضبط پادکست؛ چی بخرم، چی نخرم؟
اول این رو بگم که با دست خالی هم میشه پادکستر شد، در واقع اونقدرها هم با دست خالی که نه، حداقل یک تلفن همراه هوشمند باید داشته باشید تا بتونید ضبط کنید، ادیت کنید و در نهایت منتشر کنید. (به مقاله تجهیزات ساخت پادکست سر بزنید)اما اگه قراره از ابتدای کار با کیفیتتر استارت بزنید خیلی هم لازم نیست دور خودتون رو شلوغ کنید. برای شروع کافیه این ابزارها رو داشته باشید:
میکروفون برای پادکستر
برای انتخاب میکروفون به 3 مورد باید توجه کنید؛ نوع میکروفون، الگوی قطبی یا جهت میکروفون و نوع کابل اتصال میکروفون. خب بریم که خیلی مختصر و مفید بگم هر کدوم از اینا که گفتم یعنی چی.
دو نوع میکروفون داریم؛ داینامیک و کاندنسر. داینامیک برای شما که تاره میخواید پادکست رو شروع کنید بهترنچون خیلی قیمت مناسبی دارن. این میکروفونها برای محیطهای پر سر و صدا هم گزینه خوبی هستن، نیازی به برق خارجی ندارن و حساسیت کمتری هم دارن؛ شما هم اول کار استودیو نمیرید و احتمالا تو محیط خونه ضبط میکنید. خلاصه که از همه نظر میکروفون داینامیک برای شما بهتره.
میکروفون کاندنسر کیفیت خیلی بالایی داره، قیمتشون خیلی بیشتره و اصلا برای محیطهایی که صدای اضافه هم وجود داره، مناسب نیستن.
الگوی قطبی یعنی همون جهت دریافت صدا. بیشتر پادکسترها، از میکروفنهای کاردیوئیدی استفاده میکنن؛ چون فقط صدا رو از روبهرو دریافت ميکنن. اينطوري موقع ضبط، نويزها و صداهاي اضافه اطراف، کمتر توي پادکستتون خودنمايي ميکنن.
میکروفونها از نظر نوع اتصال به دو دسته USB و XLR تقسیم میشن. میکروفون USB برای شما مناسبتره چون به واسطه یه USB به سادگی به کامپیوتر یا هر منبع تغذیه دیگهای متصل میشه و خیلی مقرون به صرفهتر هم هستن. میکروفون XLR به یک منبع انرژی خارجی نیاز دارن و تنظیمات پیشرفتهتری دارن. به وسیله این میکروفونها میتونید کنترل بیشتری روی ضبط داشته باشید.
هدفون یک پادکستر
شما به يه هدفون خوب براي کنترل و تنظيم صدا نياز داريد. يه هدفون خوب که احتمالا قراره باعث بشه کارتون هي اديت بخوره! تقريبا تو هر رنج قيمتي ميتونيد هدفون خوب گير بياريد.
ايستگاه ديجيتال توليد صدا يا DAW
اصلا از اسمش نترسيد؛ کلي ويدئو آموزشي براش ساخته شده! DAW در واقع یه نرمافزاره که برای ضبط، ویرایش، ميکس و تولید فایلهای صوتی استفاده میشه. نرمافزاهاي حرفهاي و زيادي در اين زمينه وجود داره. اما براي يه پادکستر تازه کار يه DAW رایگان با کاربری نسبتا راحت مناسبه؛ مثل PRO TOOLS.
هاست پادکست؛ میون چندتا دلبر، من دو دلم کدوم ور؟
به زبان ساده، هاست پادکست فضاييه که به شما امکان ذخيره و آپلود پادکست رو ميده. نيازي نيست که شما توی تمام پلتفرمهاي پادگير مثل، اسپاتيفاي، گوگل پادکست، کست باکس و… پادکست منتشر کنيد. در واقع کاري که شما بايد بکنيد اينه که يه هاست پادکست رو براي خودتون انتخاب کنيد و اپيزودها رو فقط اونجا آپلود کنيد. بعد از طريق فيد، پادکست شما در همه فضاهاي پادگير منتشر ميشه.
به نظر من، اونچه که میتونه این مسیر رو براتون لذتبخش کنه یا اصلا بزنه ذوقتون رو کور کنه؛ انتخاب هاست یا میزبان پادکست هست. تصور کنید که کار رو شروع کردید و کلی استرس و درگیری دارید؛ این وسط هاست هم براتون کلی خودشو لوس کنه! حالا سوال اینجاست که شما از یه هاست پادکست باید چه انتظاراتی داشته باشید؟
محدودیتهای ذخیرهسازی و پهنای باند
وقتی پلتفرمهای میزبانی پادکست رو بررسی میکنید؛ این آیتم رو اولویت قرار بدید. مقدار فضای ذخیرهسازی و پهنای باندی که میزبان پادکست ارائه میده، روی بسیاری از جنبههای پادکست شما تأثیر داره، از تعداد اپیزودهایی که میتونید در هفته منتشر کنید گرفته تا میزان دسترسی شنوندهها به محتوای قدیمی. اپیزودهای شما به مرور زمان بیشتر میشه و قطعا تعداد شنوندهها هم بالا میره. حالا تصور کنید هاست پادکست شما نتونه فضای کافی و سرعت مناسبی ارائه بده. حتی فکرشم استرسآوره!
ارائه آمار و آنالیز درست
مطمئنترین و قدرتمندترین ابزاری که به وسیله اون میتونید مخاطبهاتون رو بشناسید، آنالیزی هست که هاست پادکست به شما ارائه میده. آمار میتونه به شما بگه که مخاطبهاتون چه بازه سنی دارن، از کجای این دنیا هستن، جنسیتشون چیه، با چه دستگاهی به پادکست شما گوش میدن (مثلا موبایل یا کامپیوتر) و کدوم اپیزود بیشتر مورد استقبال قرار گرفته. این اطلاعات به شما کمک میکنند تا تصمیمات درستی بگیرید و پادکستتون رو به اوج برسونید. اگر هاست شما این دادهها رو درست جمعآوری نکنه، ممکنه تو انتخاب نوع محتوا و تبلیغات به مشکل بخورید و در نهایت مجبور بشید ریزش مخاطبها رو نگاه کنید.
سهولت استفاده و پشتیبانی
همه ویژگیها و مزایایی که یک هاست برای شما داره بیفایده است؛ اگر کاربری راحتی نداشته باشه! اگر پشتیبانی درست و حسابی نداشته باشه! کاربری ساده و پشتیبانی هر دوتاش مهمه اما دومی مهمتره. قطعا در ابتداي کار شما يه سري مشکلات داريد و يه جاهايي اصلا نميدونيد بايد چيکار کنيد، اينجاست که پشتيباني و مشاوره به دردتون ميخوره و کمک ميکنه چه جوري مشکل رو حل کنيد. پس قبل از انتخاب هاست، حتما از کيفيت پشتيباني و مشاوره مطمئن بشيد.
قيمت، بهای پادکستر شدن
حس میکنم تا حالا هر چی از دلایل و نکات مورد توجه برای انتخاب هاست پادکست گفتم باد هواست و در نهایت همه چی به قیمت بستگی داره! طبیعتا وجود همه اون نکاتی که بالا گفتم، در قیمت تاثیر داره. به روزی فکر کنید که پادکستتون پیشرفت کرده، تعداد اپیزودها و مخاطبها بالا رفته و بدون هيچ اخلالي بايد پادکست رو ارائه بدید. اتفاقی که میوفته، هاست پادکسترهای فارسی زبان رو تحریم میکنه و دیگه پشتیبانی نمیده! حالا بیا و درستش کن! بنابراین انتخاب یک هاست رو بر مبنای ارزانترین قیمت نذارید. هاستی رو انتخاب کنید که در مقابل امکانات خوبی که ارائه میکنه، قیمت منطقی هم داره.
بریم برای پادکستر شدن یا نه؟
اگر این یه تصمیم هیجانی نیست و کاریه که واقعا دوست دارید انجام و ادامه بدید، چرا که نه! برای من بارها پیش اومده که یه موضوع خاص رو توی کست باکس سرچ میکنم و چند تا کانال میاد بالا. بالاخره اسم یا توضیحات یکی از اونها نظرم رو جلب میکنه و وارد کانال میشم؛ فقط با یه اپیزود روبهرو میشم که اونم برای کلی سال پیشه! شما یکی از اون کانالها نباشید. اگر وارد این راه شدید، ویژگیهایی مثل صبر، انرژی، بالا نگهداشتن انگیزه، میل به یادگیری و یاد دادن رو تو خودتون تقویت کنید. محتوای ارزشمندتون رو به گوش دنیا برسونید و بعد، از حس خوب تاثیرگذاری و مفید بودن برامون بنویسید.
ما کنارتان هستیم تا بدانید چطور پادکستر شوید.
در این دوره زمانه که آدمها یک سر دارند و هزار سودا، این که تنهایی کاری را شروع کنید و صفر تا صدش هم با خودتان باشد؛ یک مقدار سخت است. بگذارید اینطور بگم، احتمال این که زودتر خسته شوید و در نهایت کار را رها کنید، خیلی بالا میرود. ما میتوانیم این مسیر را برایتان هموار کنیم؛ چون تخصصمان همین است. گلادیو ارائهدهنده هاست پادکست برای تمام فارسیزبانهای دنیاست. ما به شما کمک میکنیم که پادکست خودتان را شروع کنید و به مرور زمان آن را گسترش دهید. بدانید که یک تیم با تجربه و متخصص کنار شماست.
تا اینجای کار، هم به سوال پادکستر کیست و هم سوال چگونه پادکستر شویم جواب دادیم. اگر دوست دارید مطالب بیشتری درباره پادکست بدانید، گلادیو مگ را بگردید. 🙂
درباره نینو
ما دنیاهای مختلفی داریم، دنیای متن، دنیای تصویر و دنیای صدا ! از این دنیای صدا من یکی عاشق بخش پادکستش شدم 😍
نوشته های بیشتر از نینو
دیدگاهتان را بنویسید